Как да създадем успешен Facebook Giveaway?

Винаги е имало много въпроси, свързани с насоките за Facebook Giveaway, какви правила трябва да спазваме и какво да направим, за да бъде играта ни успешна. В тази статия ще си поговорим повече за какво можете и не можете да правите, някои съвети/трикове и най-добри практики, които да ви помогнат за навигиране в правилата на Facebook.
Имайте предвид, че тази статия не е правен съвет. За да се чувствате сигурни и защитени, ви препоръчваме да се посъветвате и с адвокат преди да публикувате игра с награда.

Нека започнем с няколко съвета, които биха спомогнали за осъществяването на тази цел.

 

Facebook Giveaway – как да проведем?

1. Определете целта си

 

Тя може да бъде свързана с:

– получаване на повече харесвания;
– увеличаване на познаваемостта за марката;
– спечелване на лоялността на феновете/последователите;
– придобиване на незабавни продажби;
– стартиране на нов продукт или реклама на събитие;
– увеличение на общата ангажираност на Facebook страницата;
– привличане на повече трафик за вашия магазин за електронна търговия.

Независимо каква е вашата целт, с определянето ѝ вие сте с една стъпка по-напред към нейното осъществяването.

2. Изберете вълнуваща награда, подходяща за вашата аудитория

Наградата е един от най-важните елементи на игрите в социалните мрежи. За да постигнете избраните в стъпка едно цели, обвържете я със своя бранд. Така мотивацията на потребителите ще бъде насочена спрямо него. Ще знаете, че участниците проявяват интерес към това, което предлагате. По този начин ще получите оптимални резултати.

3. Официални правила на вашия Facebook Giveaway

 
Когато организирате Facebook Giveaway, следвайте правилата на конкурса във Facebook и спазвайте регионалните закони, за да сте сигурни, че вашата промоция не нарушава никакви правила. Добър пример за отказ от отговорност във Facebook, който можете да добавите към правилата, е следното:

Участниците трябва да разберат, че предоставят своята информация на Спонсора, а не на Facebook. Тази игра по никакъв начин не е спонсорирана, одобрена, администрирана или свързана с Facebook.

Facebook периодично променя своите правила и разпоредби относно конкурси и други . Не забравяйте да проверите страницата с указанията във Facebook, преди да стартирате конкурса. Нарушаването на някое от правилата на Facebook ще доведе до спиране на вашия конкурс и евентуално страницата ви. Прозрачността с участниците трябва да е важна за вас.

Какво е забранено да включите като задължително условие за участие:

 • Да споделят играта в профила си
 • Да тагват себе си в снимка, където не присъстват
 • Да постват нещо определено в профила си
 • Да тагват приятел в снимка и коментар, или да шерват играта на неговия профил

 

Свободни сте да окуражавате потребителите да тагват приятелите си в коментари, но не можете да го зададете като условие, за да участват в играта. Например, „Не забравяйте да тагнете свои приятели и роднини, които също биха искали  да участват!“ е позволено; „Тагнете приятелите си, за да имате шанса да спечелите!“, от друга страна, би нарушило правилата.

 

 • Да харесват и последват страницата

 

„Не забравяйте да ни последвате, за да сте сигурни, че няма да изпуснете обявяването на победителя!“

 

Какво е позволено да включите като задължително условие за участие:

 • Да харесат поста
 • Да коментират поста
 • Да постват на страницата
 • Да пишат съобщение на страницата
 • Да попълнят данни в ентри форма (ако имаме разрешението)
 • Да участват със собствени снимки, видео и текст (ако имаме разрешението)
 • Да гласуват в анкета

  Сега ще ви предложим и малко идеи за игри, изискващи коментар:

 

 • Задаване на въпрос, свързан с продуктите или сферата на бизнеса
 • Да кажат кой е новият продукт или предимство на бранда
 • Да дадат име на нещо
 • Да познаят нещо, свързано с гледане, слушане, смятане – видео, статия, изображение

 

Всяка игра трябва да има ясно оформени правила. Какво е желателно да включите в тях:

 

 • Срок
 • Условия
 • Кой може да участва и по колко пъти
 • Участието в играта не е обвързано с покупка от страна на Участника
 • Награда
 • Правила
 • Публикуваното от Участниците съдържание следва да не съдържа нецензурни и неприлични думи, изрази, изображения и др
 • Не се допуска замяна на спечелена награда с нейната парична равностойност или с друга награда.
 • Че победителят ще бъде избран на случаен принцип

Част, която освобождава Facebook от отговорност – с участието в тази игра Вие освобождавате Facebook от всякаква отговорност, свързана с тази игра и награда. Тази игра по никакъв начин не е спонсорирана, одобрена или администрирана от Facebook или свързана с него.

4. Използвайте снимка и заглавие, които грабват вниманието

Потребителите биват потапяни в информация онлайн и поради това разполагате само с броени секунди да привлечете тяхното внимание. Участниците ще споделят подаръка или конкурса с приятелите си в социалните медии, така че е препоръчително да включите атрактивна снимка или дизайн за вашия подарък, за да се открои. Ако имате повече от една награда, включете голямата в изображението, което ще използвате.. Дизайнът на подаръка също трябва да отразява вашата марка. Не забравяйте да включите логото си, както и бранд цветовете, уверявайки се, че сте лесно разпознаваеми.

5. Нека нещата са простички


За да се включат повече хора във вашия Facebook Giveaway, задължителните стъпки за участие трябва да са максимално опростени и малко на брой. Статистиката показва, че колкото повече полета изисквате от потребителите да попълнят, толкова по-малко записи ще получите. Придържайте се към по-малко информация, но нека е нужната. Според наши наблюдения, успешният giveaway включва харесване на публикацията, коментари със собствено име, отговор на интересен въпрос, познаване на число и други подобни действия, които изискват само секунди.

6. Популяризиране на играта във Facebook

 

Много фирми смятат, че като раздават нещо безплатно, автоматично ще получат поток от нови клиенти, харесвания във Facebook и продажби.  Bез ясно дефинирана цел и солиден маркетингов план обаче това почти никога не се случва.

Успехът на Вашата игра във Facebook зависи от това колко добре го популяризирате, като използвате както безплатни, така и платени опции. Използвайте всички канали, с които разполагате, за да популяризирате играта и да пренасочите потребителите – други социални мрежи, имейл кампании, пряка комуникация и др.

След като вече сте организирали и популяризирали раздаването на подаръци във Facebook, проследявайте периодично успехите си и променяйте тактиката си, за да подобрите резултатите.  В повечето случаи участниците дават полезна обратна връзка.

7. Уведомяване на победителя и награждаване на всички участници

 

Нека светът узнае кой е печели!  Сега е идеалният момент да развиете отношенията с участниците и да спечелите повече потенциални клиенти.  Гледайте на известието за победител като на начин за създаване на повече шум около бранда ви, както и на допълнително съдържание.  Вместо просто да изпращате имейли на победителя, помислете дали да не напишете публикация в блога за него и естествено не забравяйте да го публикувате на страницата ви във Facebook!

След като уведомите победителя, помислете как да направите така, че и всички останали да останат доволни. Можете да им предоставите код за отстъпка и да им напомните, че предстоят още игри с награди и интересни кампании.

8. Измерване на успеха на вашия Facebook Giveaway

 

Дори томболата или конкурсът ви във Facebook да са приключили, маркетинговата ви работа все още не е.  След раздаването на подаръците проследете резултатите. В зависимост от начина, по който сте провели играта, можете да си зададете следните въпроси:

 

Подейства ли раздаването на подаръци за постигане на поставените от вас цели?

До колко души сте достигнали?

Колко нови харесвания е получила страницата ви във Facebook?

Кое действие са предприели най-много потребители – коментар, харесване на публикацията, споделяне.

Помогна ли раздаването на подаръци за увеличаване на трафика на уебсайта?

Какви бяха общите отзиви на участниците?

Имайте предвид, че раздаването на подаръци ще изисква от вас да останете гъвкави, да действате бързо, да се адаптирате и да тествате. Когато не успеете, коригирайте и опитайте отново!

 

Идеи за Facebook Giveaway, изискващи коментар:

 

 • Задаване на въпрос, свързан с продуктите или сферата на бизнеса
 • Да кажат кой е новият продукт или предимство на бранда
 • Да дадат име на нещо
 • Да познаят нещо, свързано с гледане, слушане, смятане – видео, статия, изображение

 

Всяка игра трябва да има ясно оформени правила. Какво е желателно да включите в тях:

 • Срок
 • Условия
 • Кой може да участва и по колко пъти
 • Участието в играта не е обвързано с покупка от страна на Участника
 • Награда
 • Правила
 • Публикуваното от Участниците съдържание следва да не съдържа нецензурни и неприлични думи, изрази, изображения и др
 • Не се допуска замяна на спечелена награда с нейната парична равностойност или с друга награда.
 • Че победителят ще бъде избран на случаен принцип
 • Част, която освобождава Facebook от отговорност – с участието в тази игра Вие освобождавате Facebook от всякаква отговорност, свързана с тази игра и награда. Тази игра по никакъв начин не е спонсорирана, одобрена или администрирана от Facebook или свързана с него.

Провеждането на Facebook Giveaway е отличен начин да опознаете последователите си, да разберете какво и как ги мотивира, кое грабва вниманието им и как се свързват с вашия бранд. Ако се чудите дали да стартите подобно начинание, вземете предвид специфичните за вашата компания фактори и действайте смело!

При нужда от помощ за организирането на успешен Facebook Giveaway в социалните мрежи, можете да се доверите на нашия опит. Не се колебайте да ни потърсите! 

Ако този материал ви е бил полезен, то прочетете и Защо да ползвате Facebook за Вашия бизнес?