Защо да ползвате Facebook за вашия бизнес?

Подготвили сме материал, в който представяме мислите на нашия PPC експерт и дизайнер – Калина Русева, по отношение на ползването на Facebook за вашия бизнес като платформа за реклама. Ако искате да се развивате в онлайн пространството, но не знаете откъде да тръгнете, тази статия предлага отличен старт.

Калина има четири години опит в рекламата във Facebook и над шест години като графичен дизайнер. Освен това обича да рисува и пътува. Първите си стъпки в областта прави, докато е в училище. Завършва специалностите „Маркетинг“ за бакалавър и „Реклама и медийни комуникации“ за магистър в ИУ-Варна. Днес вече е утвърден специалист, оставил следа в развитието на редица бизнеси.

Къде е мястото на Facebook сред останалите социални мрежи?

Когато говорим за платформата Facebook, нека да подчертаем една отправна точка. Тук говорим само за случая на България, защото има множество разлики – били те географски или на база психология. Що се отнася до онлайн пространството, наистина успешно може да се рекламира в екосистемата на Google, във Facebook и Instagram, чрез имейл и др. Всеки бизнес е уникален случай и за него биха работили различни подходи.

Facebook е наложена платформа, в която място намират хора с различни интереси и демографски показатели. В България се използва от значителен брой потребители, а в това число и бизнеси. Данни от www.statista.com сочат, че за 2019 г. активните потребители са били приблизително 2,37 млн. Това прави платформата задължителна за рекламната стратегия на голяма част от брандовете. Чрез Facebook малкият и среден бизнес в България има възможност да достигне до широка аудитория, защото е в пъти по-евтино от традиционните канали за реклама.

Ефективно ли е рекламирането във Facebook?

Самата ефективност зависи от множество фактори, като един от главните е настройката на рекламната кампания. Понякога резултатите могат да бъдат страхотни, а понякога не. Истината е, че всеки би могъл да се справи със задачата да промотира в платформата, ако има достатъчно опит. Често хората мислят, че не е голяма философия и в крайна сметка остават разочаровани, а в много случай дори се отказват.

Нужно е да се отделя достатъчно време на целия процес. Трябва да следим кое е актуално, какви промени въвежда Facebook и да не забравяме за правилата, чието погазване води до неприятни последици. Да тестваш постоянно е задължителен фактор за дългосрочния успех. Да разпределяш бюджета си ефективно през цялата година също. Хубаво е, когато говорим за ефективност, да въведем терминът ROAS (Return on ad spend) или възвръщаемост на разходите за реклама. Колкото по-добре е свършена работата, толкова по-добра ще е възвръщаемост от всеки изхарчен в платформата лев. Това до голяма степен обосновава работата с професионалисти.

Бързи резултати ли носи Facebook рекламата?

Простият отговор е да. Платформата позволява бързото постигане на зададени цели. Препоръчително е да не се вкарва голям бюджет за кратък период от време, но ако изненадващо решиш, че нещо трябва да се промотира за след пет дни, то това е напълно постижимо. Всичко зависи основно от времевия и финансов ресурс, с който разполагаш.

За разлика от някои други канали за реклама Facebook не изисква подготовка месеци преди рекламната кампания. Тук за пример можем да вземем печатната реклама чрез билборди. Честа практика. Те се наемат и печатат предварително и следователно изискват повече физическо време. Facebook дава гъвкавост, която може да бъде безценна при определени условия, като позволява генерирането на сериозни приходи или предотвратява загубата на такива.

Можем ли успешно да таргетираме аудитория във Facebook?

Опциите за таргетиране на платформата са изключително подробни, което е необходима и задължителна за използване функционалност. Все пак, за да знаем как да таргетираме, трябва да направим предварително проучване, необходимо е да знаем коя е нашата аудитория. След това продължаваме с тестове. Понякога тясното таргетиране на малка аудитория работи добре, а друг път не. Субективно е. Нужно е предварително да обмислим как ще използваме функциите на платформата – таргетиране по демографски фактори, интереси, професии, локация и т.н. За съжаление, някои опции за намиране на целеви аудитории не са активни в България.

Друг интересен аспект е възможността за ремаркетинг. Това е възможността да таргетирате потребители, които вече знаят за теб. Имали са някакво взаимодействие с бранда ви.

Препоръчителен бюджет за реклама във Facebook?

Всичко зависи от целите на бранда, неговия бюджет за маркетинг, от големината на аудиторията и креативността на рекламата. За да достигнете по-широка аудитория, са нужни повече средства.

Експертната препоръка тук е да дадем шанс на рекламата във Facebook. За някои бизнеси е възможно да не работи, но за други ще донесе значителна стойност. Когато виждате, че печелите от средствата, които влагате, просто вкарайте още. Не забравяте постоянно да следите резултатите и да реагирате според тях.

В крайна сметка, защо един бизнес трябва да рекламира във Facebook?

Основната причина да рекламирате в тази платформа е, че хората са в нея и ѝ отделят голяма част от деня си.  Нека видим кои са останалите:

  1. Резултатите са измерими и проследими – можеш да оптимизираш своите кампании, дизайн, текст и цялостни концепции на база на богата статистика;
  2. Да имате Facebook страница и да нямате реклама е почти безсмислено. Органичното достигане е силно ограничено и в почти всички случаи усилията да създаваш съдържание не си струват, когато няма бюджет, с който да го промотираш;
  3. Рекламата във Facebook води до по-висок трафик към вашия сайт. Това спомага и за по-добро SEO представяне;
  4. Гъвкавостта да направите резултатна кампания за след няколко дни е ключов фактор за успеха. Имате възможност за “real-time marketing”;
  5. За разлика от TV рекламите и тези по радиото, тук можеш да дадеш много повече информация за своите бранд, мисия, продукт, услуга и др.
  6. Намирате се по-близо до своите клиенти. Комуникацията с тях е различна. Обратната връзка идва бързо и натурално;
  7. Самата автоматизация на рекламите става бързо (когато знаете какво искате и начинът, по който да го направите);
  8. Рекламата във Facebook помага за създаването на база данни с имейл адреси;
  9. Ако допуснете грешка, можете бързо да я поправите. Имате възможност да следите резултатите си чрез мобилно устройство от всяка точка с интернет;
  10. Този тип реклама осигурява постигането на по-голям брой продажби и набирането на повече лийдове (контакти).

Facebook потребителите прекарват голяма част от своето време в платформата. Въпреки това трябва да имаме предвид спецификите на своята аудитория и тенденциите, които следва тя. Трябва да си отговорим дали тези потребители биха могли да се намират на друго място. Facebook все пак задържа лидерската си позиция сред социалните мрежи. Откакто обаче корпорацията стана собственик на Instagram и тази платформа бележи растеж и представлява ценна възможност.

Facebook ни дава възможността да бъдем креативни по различни начини и чрез различни дигитални формати. Дава ни и свободата да тестваме, което другаде би ни струвало скъпо –  време и средства.

Опитай самостоятелно. В случай, че нещо не работи или просто искате професионалист да погледне как се справяте, пиши ни. Или се обади. Можем да помогнем чрез консултация – онлайн или на живо. Можем и просто да свършим работата вместо теб. Доверете ни се!

Ние сме Bees buzz ads.