Фигура на дама, която е заобиколена от символи, свързани с имейл маркетинг.

Успешен имейл маркетинг – мисията възможна

Разкриваме тайните на ориентирания към резултати имейл маркетинг

В този материал ще поговорим за най-важните стъпки, свързани с провеждането на успешен имейл маркетинг, кои са подводните камъни и как да ги избегнем. Постарахме се да поднесем информацията в максимално кратък вид – едно петминутно четиво, което да предаде необходимата дълбочина на знанията за създаването на имейл кампании, които работят. Тази информация ще Ви помогне, когато взимате важното решение дали да включите имейлите в онлайн маркетинговата си стратегия, сами ли да го направите или да се доверите на добра дигитална агенция.

 

Защо имейл маркетингът е важен?

Често ни задават точно този въпрос и отговорът е доста прост. Имейл маркетингът работи. Mailchimp – една от най-използваните платформи за управление на имейл кампании, за която ще стане въпрос след малко, дава някои интересни доказателства в подкрепа на нашето твърдение. Средният процент отворени имейли за 2019 г. е 21,33%, като в някои индустрии значително надвишава тази стойност. При сравнително ниската цена за имейл маркетинг и имайки предвид, че ежедневно се изпращат почти 300 млрд. електронни писма, този канал се оказва един от най-ефективните.

Всяка имейл кампания е казус, изпълнен с относителност. Определени техники и подходи обаче оказват силно влияние. В реален случай с наш клиент генерирахме отлични резултати, които далеч надхвърлят представените по-горе стойности. Процентът на отворени имейли при таргетирана „топла“ аудитория достигна 61%. От всички абонати 32% са отворили и кликнали върху линка към промоцията. Как Ви звучи това?

 

Кои са стъпките за провеждане на успешен имейл маркетинг?

  1. Задаване на релевантни, точни и измерими цели
  2. Избиране на имейл маркетинг софтуер
  3. Избиране на подходящ имейл темплейт или изграждане на такъв
  4. Копирайтинг за имейл кампания
  5. Оптимизиране на имейла спрямо правилата против спам
  6. Преглед, тест и изпращане на имейл кампанията
  7. Анализ на резултатите

 

Да бъдат постигани резултати чрез имейл маркетинга всъщност е доста комплексна задача. Тя включва в себе си определени технически познания на софтуерите за работа, креативност и добре обособено стратегическо мислене. С достатъчно практика обаче усилията ще си струват.

 

Задаване на релевантни, точни и измерими цели

Всяка успешна имейл кампания започва с един ключов въпрос. Какво искам да постигна? Надали ще имаме добри резултати в ангажираността на потребителите, ако напишем изцяло продажбен имейл.

Следва  рамкирането на нашата цел или цели с конкретни проценти успяваемост и в точно определени времеви периоди, ако това е възможно.
Пример: Повишаване на процента на отворени имейли до 26%.

И още един: Провеждане на две имейл кампании всеки месец.

Избиране на имейл маркетинг софтуер

Да изберем подходяща имейл маркетинг платформа всъщност не е чак толкова трудна задача. Маркетолозите често се спират на Mailerlite, Mailerchimp, Sendinblue и др. Всяка платформа има своите силни и слаби страни. С повече опит ще разберете коя работи най-добре за Вашия случай.

Избиране на подходящ имейл темплейт или изграждане на такъв

Важен момент е да изберем подход при създаването на нашите имейл кампании. Можем да създаваме всяка кампания според случая или да създадем база данни от шаблони, която да улесни нашите процеси. Това е добра идея, когато сте внедрили имейл маркетинга във Вашата онлайн маркетингова стратегия.

Главният ни съвет тук е да не се вманиачавате върху сложни дизайни. Рядко има корелация между комплексността и успехът на кампанията.

Фигура на дама, която е заобиколена от символи, свързани с имейл маркетинг.

Копирайтинг за имейл маркетинг

Обърнете внимание върху заглавието и темата на имейла. Те са първата стъпка към успеха. Както се казва, трябва да са catchy (да хващат вниманието). Поставете достатъчно призиви за действие (call to action). Доказано работят. Ключов момент при създаването на подобен тип текст е той да бъде поднесен в лесна за осмисляне форма и изцяло в полза на читателя.

 

Оптимизиране на имейла спрямо правилата против спам 

Тук няма да се впускаме в подробности. Задължително оставете бутон за отписване от Вашия имейл списък. Погрешна практика е да не се поставя такъв. Този начин на „задръжане“ на потребителите може да доведе до сериозни последици за авторитета на изпращащия.

 

Преглед, тест и изпращане на имейл кампанията

След като решите, че сте готови с Вашия успешен имейл прочетете го поне два пъти. Дори най-малките грешки са способни да наранят успеха на труда Ви. Преди финално да стартирате своята имейл кампания пратете електронното писмо чрез тестовата функция на платформата до някой, който да го прегледа и даде обратна връзка. Ако след това всичко е точно, вече можем да натиснем финално бутона „Изпрати“. Добра идея е да внедрите анкета в имейла. Така ще получите бонус ценна информация.

Анализ на резултатите

Имейл кампаниите генерират огромно количество информация. За да бъде успешният имейл маркетинг още по-успешен, тези данни трябва да бъдат проучени. На тяхна база се правят важни изводи, върху които стъпват бъдещи оптимизации. По-важните метрики, които трябва да следите, са нива на отваряне на имейлите, честота на кликване, кликове върху линкове и бутони, както и отписвания.

Имейл кампанията е добро допълнение към Вашата активност в социални мрежи като Facebook и Instagram. Нейното внедряване в онлайн маркетинговата стратегия е от фундаментално значение за успеха на Вашия бранд. Ако имате нужда от консултация или директно желаете да изнесете рекламната си дейност към външни контрагентни, дигитална агенция Bees buzz ads е насреща. Позициониране сме в град Варна, но работим с клиенти от цялата страна. Свържете се с  нас!

Източници:

https://mailchimp.com/resources/email-marketing-benchmarks/