TikTok маркетинг – първи стъпки

Ако не сте започнали да развивате TikTok маркетинг за вашия бизнес, то сега е отличен момент! Социалната платформата за споделяне на видео съдържание се разраства скоростно. Тя дава безкрайни възможности за развитие като в нея има над 100 милиона активни потребители месечно. Възможността за достигане до такава аудитория е страхотен шанс за всички, които искат да се развиват в дигиталното пространство.

Митове за TikTok

Не се подвеждайте по коментарите, че платформата служи само за танци. Адаптивният TikTok алгоритъм, успешно предоставя най-подходящото съдържание за всеки, спрямо неговите интереси. Няма ограничение за споделяните теми и за създателите на съдържание. Във всяка ниша има място за креативни личности и брандове, които могат да развиват своя TikTok маркетинг.

Платформата е все още нова за много бизнеси на българския пазар. Наблюдава се форма на негативно възприятие, незаинтересованост или непознаване на канала. По този начин брандовете, които стартират първи, получават високи резултати на ниски цени – органичното достигане е високо, а разходите са само за създаване на кратките видеа.

Т. нар. Gen Z (поколението родено между 1997 и 2012 г.) бива основната аудитория на TikTok от самото ѝ създаване. Много хора вярват, че само подрастващите използват приложението и други демографски групи не могат да бъдат достигнати. Това обаче далеч не е така. Подходящата стратегия и дозата креативност ще ви помогнат да постигнете високи резултати чрез TikTok маркетинг.   

TikTok маркетинг – как работи?

Приложението е разработено, така че да опознава и стимулира потребителите да прекарват повече време в него. Това се постига, чрез иновативния алгоритъм, който анализира всеки човек и неговите интереси, стига той да е използвал платформата достатъчно време. 

Повечето хора преминават през съдържанието, без да го категоризират или разучават. Целенасоченото анализиране на видеата от страницата „For you page“ ще даде много полезна информация на всеки бъдещ създател.

В нея се появяват профили, които вече са последвани, както и препоръчани видеа за потребителя, като вторите са на базата на предишни търсения, интереси и интеракции. Във „Following“ канала се показва само съдържанието на акаунти, които потребителят вече следва – използва се значително по-рядко.

При всяко отваряне на приложението автоматично се зарежда „For you page“. TikTok цели да предразположи потребителя да открие нови профили, които да последва и да прекарва все повече време в платформата.

Какво трябва да знаете за успешен TikTok маркетинг?

Терминологията в дигиталното пространство има множество интерпретации. Отбелязваме значими елементи, които са неизменна част от TikTok културата.

Основни моменти в TikTok:

  1. Stories (Истории, сторита)
  2. Duet (Дует)
  3. Point of view – POV (Гледна точка) 
  4. Transition (Преход)
  5. Sound (звук към клип)
  6. Viral (вирусен)
  7. Trend (тенденция)

Stories 

Тази функционалност на TikTok доближава платформата най-много до предшествениците ѝ Facebook и Instagram. Публикуваните видеа в Stories са налични в профила ви за 24 часа. Те могат да бъдат харесвани, коментирани и споделяни като стандартните видеа в платформата. За създаването на истории следвайте същия принцип, като този за останалото ви съдържание.

Stories функционалността е сравнително нова (от началото на 2022 г.) и все още няма изведени статистики за използваемостта ѝ. Ако искате да тествате нови идеи за съдържание за своя профил, но не сте уверени, че те ще доведат до успех, можете да пробвате тази функционалност. В зависимост от постигнатите гледания и интеракции, ще решите дали да продължите с развитието на тази идея или да я оставите на задаен план.

Duet 

Отлична възможност за TikTok маркетинг е отговарянето на чужди видеа чрез записването на ваш клип. Създава се връзка с видеото на друг човек. Когато се публикува дует, оригиналното видео се поставя от дясната страна на екрана, а новозаписаното отляво, като се възпроизвеждат едновременно. 

Дуетите обикновено се създават като видеоклипове с отговори или реакции към оригиналното видео. Не на всяко видео може да бъде направен дует. Нужно е авторът да е активирал позволение с конкретна настройка.

POV 

Point of view са често срещани видеа в платформата, които показват събитие или ситуация през погледа на определен тип човек или същество (да, възможно е да видите котка, приготвяща си порция от любим бранд храна). Персонажът може да бъде реален или измислен. При постоянно задържане на този образ в профила на създателя и включването му в много видеа, той може да стане разпознаваем елемент за акаунта. 

Чрез добавянето на различни персонажи съдържанието става по-интерактивно, а вашият TikTok маркетинг доста по-разнообразен. Освен това потребителите задържат вниманието си за по-дълго време. Персонажите автоматично вкарват своята аудитория в преживяното.

Тransition

Transition е такъв инструмент за TikTok маркетинг, при който едно нещо преминава в друго. Негови обекти са състояние, място, преместване на вещ и др. Промяната може да бъде с различна скорост и от специфични ъгли в зависимост от желания ефект. Видеото започва от един ъгъл, преминава през втори и завършва в трети. Използва се често при видеа с идеи за модни тоалети.

Има използвани иновативни преходи в заснемането, които в комбинация с определен звук, са част от конкретен тренд. Когато се следят системно, могат да се пречупят през призмата и нишата на акаунта. 

Продължавайте да четете! Става все по интересно. 

Sound 

Звукът, който се използва във видеата, е от голямо значение, щом става въпрос за развитието на профила. Във видео може да се използват чужд sound, оригинален sound (от самото записано видео) или комбинация от двете. В зависимост от вида видео се подбира какво озвучение е най-подходящо.

Често срещана практика е използването на комбиниран ефект като на оригиналния говор на създателя се наслои популярен чужд звук като фон. 

Създателите могат да дават или ограничават правото за употребата на своите оригинални звуци. Ако те се харесват и използват от много други потребители, това е предпоставка звукът да стане viral и да се превърне в trend

Viral 

Viral е една от любимите думи на всички, които искат да постигнат отлични маркетингови резултати. Това важи и за платформата TikTok. Този термин се използва за видеа или звуци, които набират популярност изключително бързо и са с потенциал да се превърнат в тенденции в платформата. Разпространението им е с вирусен характер. Има много условия, на които едно видео трябва да отговаря, за да стане viral. На базата развитието и достигането на видеото в първите час-два се разбира дали то ще се превърне в такова или не. В зависимост от първоначалните интеракции с него, TikTok го ранкира и разпространява.

Trend 

Тенденциите тук представляват масово развитие и разпространение на конкретен вид съдържание. Те се свързват с нова идея или забавен вид контент, които привличат масовото внимание. Пример е конкретен сценарии за видео, което мнозина изпълняват чрез своя интерпретация. 

Трендът има силата да накара много потребители да се  разпознаят в него, бързо да го приемат и да искат да опитат нещо подобно. Той има различни форми: вид видео, определен танц, нов sound, специално предизвикателство, популяризиране на метод за приготвяне на храна и др. 

Подобно на повечето социални мрежи, тенденциите бързо идват и си отиват.  

Нужно е да използвате „вълната“ на съответния trend като бързо създадете релевантно съдържание. Колкото по-рано се включите в тренда, толкова по-голям е шансът видеото ви да набере популярност и да достигне до повече хора.

При следването на трендовете е нужно създателят да създаде подобно видео, но и да го пречупи през своите виждания и да създаде оригинално съдържание. Преди да се включите в някой тренд, е нужно да обмислите дали той е подходящ за акаунта ви и съответната ниша. Струва си да имплементирате инструмента във вашата TikTok маркетинг стратегия. 

Вече сте запознати с някои от основните подходи за успешен TikTok маркетинг. Платформата постоянно се развива и е препоръчително за бизнеса да се адаптира и възползва от всички нови възможности. Нужна е добре балансирана комбинация между TikTok и вече утвърдилите се като надеждни социални мрежи –  Facebook и Instagram. 

Следва продължение на тази така актуална тема в следващия материал в блога ни. Следете социалните мрежи на Bees buzz ads за нова информация! 

Ако имате нужда от създаване или актуализиране на вашата маркетингова стратегия за дигиталното пространство, то може да разчитате на нашия екип. 

Свържете се с нас за консултация! Заедно е по-лесно.