Поколение Z (Gen Z) – характеристики

Вероятно все по-често чувате за поколение Z, Gen Z или генерация Z. Всички тези наименования реферират към една и съща група.

Поколение Z израства с телефон в ръка и амбиции за живот без ограничения. Много брандове го поставят в таргет групите си, като мислят, че обсебеността от социалните мрежи е достатъчна предпоставка за извършване на покупка.

Задържането на вниманието на дигиталните хора обаче е специфична задача. Тя няма да бъде изпълнена просто чрез красива продуктова снимка в Instagram с етикет за достъпна цена и хаштаг #cool4you. За да привлечете младите, първо трябва да ги опознаете. Нека ви въведем в техния дигитализиран свят.

Кой спада към поколение Z и кой не?

Като ориентировъчен може да бъде зададен периодът между 1996 г. и 2010 г. Не бива да забравяме и суб поколението Zillennial (1993-1998), което притежава смесени  характеристики на милениалите (millennials) и поколение Z, но не се свързва напълно с нито една от двете групи. Точната година на раждане не е определяща за това към кого се причислява човек, а какви са неговите поведение и интереси.

За да достигнете до Gen Z трябва да опознаете възприятията и нагласите им за живота. Какво повлиява на мисленето на поколението?

Влияние на семейната среда на поколение Z

Ефективната комуникация с родителите е всеизвестно обсъждан казус, защото всяко последващо поколение има свои разбирания за това как е устроен света. Налагането на приетите социални норми не е подход с голяма успеваемост. Поколение Z често се сблъсква с изразите: “Защо си само на телефона, а не си търсиш нова работа?”, “Губиш си времето!”, “Кога ще помислиш за истински важните неща и ще спреш да цъкаш в социалните мрежи?”, “Нищо няма да постигнеш като стоиш само в Tik Tok!”.

Родителите на поколение Z не винаги успяват да разберат силата на технологиите и тяхното значение за живота на техните деца. Тази липсваща връзка създава напрежение, а поставените ограничения влияят определящо на самооценката и изграждане на амбициите на младите.

Не затвърждавайте ограничаващи социални норми в рекламните си кампании. Погледнете през очите на поколение Z и се включете в приемането  и упражняването на свободния избор. Доближете се до представите на Gen Z за свят, свободен от осъждане, и ще получите тяхната подкрепа.

Как съвременният свят влияе на поколение Z?

Дигиталното поколение навлиза в един нестабилен икономически свят. Високите нива на инфлация, масова безработица и ограничения за работа са само част от изпитанията, с които се среща поколението. Животът по време на пандемия влияе на преценката на младите. Измененията в стандарта за обучение и социалната изолация допринасят също за състоянието на подрастващите. Мнозинството  от хора не могат да концентрират интересите си и се губят сред хаоса от изскачащи идеи.

Непредвидимите промени и неограниченото количество налична информация принуждават част от генерацията да започне да търси различни решения. Като такива се открояват стартирането на собствен бизнес, инфлуенсърството, крипто и NFT инвестициите и др. Гъвкавите работни условия и финансовата свобода са сред целите на поколение Z.

Gen Z живее в социалните мрежи и те оказват пряко влияние върху изразяването в ежедневна и работна среда. Разликите в комуникацията и презентирането на идеи са значителни и могат да са предизвикателни за разбиране от другите поколения.

Открийте по какъв начин вашият бранд може да се обвърже с амбициите на поколението. Представете продукта или услугата като средство, с което те да постигнат своите желания или да се чувстват добре по време на своя път. Посланието трябва да е релевантно с възприятията на генерация Z, за да се оцени и приеме от тях.

Свободният избор не действа мотивиращо на всички от Gen Z

Голяма част от поколението се опитва да отложи поемането на отговорности и да удължи безгрижността. Отказът от избор на конкретна кариера и липсата на желание за пробване на случайни професионални пътеки поставят подрастващите в позиция, в която не могат и не искат да се отделят от своите родители.

Социалните мрежи имат двойствено влияние. Те действат успокояващо и са мястото, в което Gen Z се свързва с истински важните за тях теми. От друга страна, те могат да окажат влияние на увереността, желанието за показност и менталното здраве. Илюзорните представи за света предразполагат към проявяване на тревожност и депресия.

Въпреки тенденцията към увеличаване на лицата с ментални заболявания, Американската психиатрична асоциация споделя, че голяма част от поколението говори свободно за тези състояния. Това е силна индикация за нивото на осъзнатост и желание за промяна на Gen Z.

Позитивната нагласа и приемане на недостатъците са концепции, които можете да включите в предстоящата си стратегия. Ограничете рекламирането на идеализирани образи, с които има вероятност да предизвикате неувереност в отсрещната страна. Помислете как да бъдете приемащ и насърчаващ бранд, който стимулира Поколение Z към развитие и приемане на личността.

Социалните мрежи са виртуалния свят на поколение Z

Позиционирането на вашия бранд в дигиталното пространство трябва да е забележимо, но ненатрапчиво. Нужно е да се вписва хомогенно в съдържанието, което ежедневно се консумира, за да се приеме добре.

Gen Z няма да се впечатли лесно от ниската цена на овесено брашно, ако види негова реклама в Instagram. Тя трябва да дава допълнителна стойност. Например как да направите тези така популярни меденки във формата на сърца. По-голяма вероятност за успех с кампанията ще имате, ако включите и инфлуенсър.

Колаборацията с влиятелно лице е инструмент, чрез който брандът ви ще може да достигне до желаната млада аудитория. Изберете инфлуенсър, който лесно се асоциира с продукта и би допълнил маркетинговата ви стратегия по подходящ начин.

Не подценявайте качественото проучване на лицето, което искате да застане до бранда ви. Поколение Z е склонно да изпробва нови продукти, които са представени от хора, в които се припознава или на които иска да подражава. Открийте човек, който говори на техния език.

Иновативните подходи при изготвянето на кампании са задължителни, ако искате бранда ви да се открои

Поколение Z избягва масовите продукти. Младите желаят да са различни, да не влизат в рамки и да не бъдат осъждани за своите избори. Помислете за варианти как да направите покупката на продукт цялостно изживяване за тях, като го персонализирате. Вслушвайте се в обратната връзка, която получавате от клиентите си. Приемайте мнението им и приложете наученото за развитие на бранда си.

Включете потребителите във вашата рекламна кампания и наблюдавайте реакциите им. Провокирайте ги да създадат съдържание с вашия продукт, за да се почувстват като част от целия проект. Помислете как да ги заинтригувате. Giveaway кампанията е утвърден подход, който можете да използвате. За да ги обвържете с бранда си, поставете условие за създаване и последващо споделяне на пост/видеоклип/ стори с продукта.

Използвайте силата на трендовете, на които е силно подвластно поколението. Направете проучване на актуалните тенденции и ги пречупете през призмата на своя бранд. Помислете кой звук, танц или популярна фраза от тренд ще ви помогне да достигнете до желаната аудитория. Трендовете носят със себе си цели специфични изрази, които се превръщат в част от жаргона и идеята за начин на живот на поколението. Приложете всичко научено и експериментирайте като се включите в тренда, създавайки релевантно съдържание за бранда ви.

Поколение Z приема позитивно малките бизнеси и често ги подкрепя публично. В платформата TikTok се забелязва засилено публикуване и интеракция със съдържанието на малките фирми. Съществуват sounds и нишови трендове, специално насочени и използвани от стартиращите бизнеси. Включете ги в контент стратегията ви, ако сте решили да използвате тази платформа. Ако не е вашето място, можете да се вдъхновите от видеата и да публикувате подобно съдържание в релевантните за вашия бранд социални мрежи.

Познаването на характеристиките на различните социални мрежи е ключов фактор. Разглеждайте ги отделно и по-задълбочено, за да знаете за какво използва целевата ви аудитория дадената платформа. Приспособете стратегията си спрямо тези нагласи и следвайте хода на тенденциите.

Поколение Z експериментира ежедневно и несъзнателно налага промени. За да задържите вниманието на младите и посланието ви да се открои сред неспиращия поток, е нужно да се отличите. Ако искате да сте в крак с трендовете и да създавате viral съдържание, можете да се свържете с нас за консултация. Ние ще предоставим свеж поглед и релевантна маркетингова стратегия за вашия бизнес. Свържете се с нас!