Що е то Cyber Monday и как да подготвим вашия бизнес?

Брандирано изображение, подчертаващо темата за Cyber Monday

Какво е Cyber Monday (Кибер понеделник)? 

На този въпрос отговаряме в продължение на предходната статия, в която споделихме малко полезна информация за явлението Black Friday и неговите положителни и отрицателни страни за бизнесите. Практиката показва, че мнозина не са чували за този ден. Затова ние предлагаме „да вдигнем мъглата“. Ако Ви е интересно какво се крие зад това понятие и имате желание да го внедрите във Вашите продажби, то прочетете статията!

Кога е Cyber Monday?

Това зависи от националния американски празник – Денят на благодарността. Накратко казано, той се чества всеки последен четвъртък на месец ноември. След това идва и Кибер понеделникът. Например тази година Денят на благодарността е на 25.11.2021 г. Това означава, че Black Friday е на 26.11.2021 и следователно Cyber Monday е на 29.11.2021 г. Без значение дали уважаваме или не този тип празници, които не са български, то трябва да сме наясно с влиянието, което те имат върху света. В случаq то се изразява в огромния обем продажби, които се реализират заради големите намаления. И ако всичко се случва, както трябва, кой би отказал допълнителни обороти само месец преди коледните и новогодишни празници.

Откъде произлиза това пазарно явление?

Е, откъде произлиза пазарната тенденция за Кибер понеделника? Казано накратко, понятието е въведено от търговците, за да накарат повече хора да пазаруват онлайн. То датира още от началото на този век и бързо влиза в пазарните стратегии на редица бизнеси.

Каква статистика се крие зад Cyber Monday?

За да не сме голословни, ще представим Cyber Monday и с числа. Статистиката е основно от САЩ, но практиката показва, че дори с малко забавяне, нещата се случват по сходен начин и у нас. През 2019 г. на тази дата са генерирани почти 8 млрд. долара от онлайн търговия. За справка през 2016 г. около Деня на благодарността са изхарчени за онлайн покупки около 3,7 млрд. долара. Интересно ни е какви ли ще са данните за 2020 г., като вземем предвид пандемията и по-високия дял на електронната търговия в продажбите. Всъщност това е съществена за всеки бизнес информация и тенденция. Бъдещето на търговията са устройствата, а собствениците, които искат да продават повече, ще трябва като слънчогледите да се въртят спрямо тяхното своеобразно слънце – технологията и новото потребителско поведение.

Какво е Cyber Week?

В допълнение към големите търговски дни, които разгледахме до момента, ще въведем и още едно значително по-рядко понятие – Кибер седмица (Cyber week). Това е седмицата от понеделника преди Деня на благодарността до Кибер понеделника. Напоследък тук в България сред нашите търговци се наблюдава тенденцията за Кибер месец, но нека не се съсредоточаваме върху този интересен подход. Данните показват следните най-пазарувани продуктови групи през Кибер седмицата зад океана:

 

1) Дрехи;

2) Стоки за дома;

3) Техника;

4) Играчки;

5) Пътувания.

 

Надяваме се, че тази информация би могла да задвижи някои нови идеи за Вашите бизнеси. Никога не забравяйте, че ако искате да направите намаление, не е достатъчно просто да го напишете тук или там и да чакате нещата да се случат. Планирайте дългосрочно! Електронната търговия е джунгла, в която за да съществуваме, трябва да мислим комплексно и да използваме всички възможни инструменти за оцеляване. В случая на пазарно събитие с подобен мащаб, подготовката трябва да е най-малко половин година. Актуализирайте своите имейл листи, оптимизирайте съдържанието си за търсачките, разходвайте маркетинг бюджетите си разумно, вкарайте ремаркетинга във Вашите стратегии. Възможностите нямат край. Бъдете на гребена на своята вълна!

Ако имате нужда от помощ при имплементиране на някоя от предложените стъпки, насреща сме. Разгледайте нашите услуги и портфолио. И понеже и ние сме в националния тренд, ще напомним, че Кибер седмицата никога не свършва. Всеки нов бизнес, който се свърже с нас, може да получи безплатна едночасова консултация.

 

Очакваме Ви!

 

Източници:

1) https://www.comscore.com/Insights/Blog/The-Almost-8-Billion-Day-Cyber-Monday-Sets-Another-Digital-Commerce-Record

2) https://blackfriday.com/news/cyber-week-survey