Как да развиете Instagram профил през 2022 г.?

Instagram профил през 2022 г. не се развива толкова лесно, колкото беше преди няколко години. Месечните потребители са повече от 1 млрд., алгоритъмът става все по-интелигентен, а в повечето случаи всяка ниша има десетки и дори стотици брандове, които ежедневно публикуват качествено и креативно съдържание.

Добрата новина е, че ние от Bees buzz ads знаем товаонова за социалните мрежи и сме готови да споделим с вас нашата информация. В този материал ще намерите отговори на въпросите, които всеки с интерес към социалните мрежи и по-специално в Instagram си задава. Нека видим:

Как да отличите бранда си в джунглата от конкуренти?

Как да печелите последователи по напълно органичен начин?

Кои са Instagram техниките, които работят?

Ще ви излъжем ако кажем, че има лесен начин да развиете своя профил. Необходими са много работа, четене, проучване, търпение, генериране на идеи и най-вече желание нещата да се случат.

Какво да правите? Вижте в следващите редове!

#ProTip1 Предложенията, които ще ви дадем в тази статия, са базирани на личен опит и доста проучване. Прочетете ги внимателно и след това изберете тези от тях, които смятате, че най-бързо ще можете да приложите. На по-късен етап ще се ориентирате и към останалите.

Нашите предложения:

 1. Проучете хаштаговете, които ползваште
 2. Ангажирайте се с чуждото съдържание
 3. Публикувайте регулярно и в правилното време
 4. Дайте воля на креативността си
 5. Добавете отличаващи елементи към своите постове
 6. Действайте последователно
 7. Създайте свой хаштаг
 8. Пишете по-богати текстове под своите постове
 9. Партнирайте си с различни брандове и индивидуални профили
 10. Стартирайте IGTV и публикувайте повече видеа
 11. Започнете да правите Instagram Reels

Все още ли четете? Чудесно. Нека навлезем по-подробно във всяко от тези предложения.

 1. Проучете хаштаговете, които ползвате

  Instagram ви позволява да ползвате до 30 хаштага на пост. Това насочва много потребители да пренаситят описанията си с тях. Instagram съветва да се използват 3-5 хаштага, които са релевантни и отговарят напълно на публикацията ви. Хаштагът подпомага филтрирането и дава възможност вашето съдържание да бъде видяно от повече хора. Ако положите усилия да създавате интерактивни публикации, новите лица биха могли да се ангажират с тях и в крайна сметка да натиснат бутона „Follow“. Да, в последно време достигането до профили чрез хаштагове е силно орязано, но една на няколко публикации успява да пробие.

  Ако искате да ползвате най-популярните хаштагове, то знайте, че твърде често те няма да донесат необходимите резултати. Най-много няколко харесвания от автоматизирани ботове. Търсете нишови опции или такива, около които са се формирали общности. Намерете кои са тези, които представляват вашия бранд най-точно. За целта можете да проучите подобни профили. Не забравяйте да си създадете няколко групи от хаштагове и да ги сменяте в зависимост от вида на публикацията.

 1. Ангажирайте се с чуждото съдържание

  Намерете профилите, които смятате, че са подходящи да бъдат ваша аудитория. Последвайте ги, харесайте техните публикации и коментирайте. Голям процент от тях ще ви последват обратно. Така ще построите релевантна за вашия бранд общност, която ще допринася ежедневно за растежа ви. Може да се изненадате, но ангажирането с чуждото съдържание води до страхотни контакти, които често еволюират в онлайн приятелства. Когато си сам, рядко се получава нещо.

  Проучвайте съдържанието на активни профили от нишата, в която искате да се развивате.  Анализирайте кои техни постове се представят добре, какво включват в описанията си, включват ли хаштагове, организират ли игри. Начинът им на комуникация с аудиторията ще ви покаже какъв ton of voice приемат и харесват хората. Помислете как можете да предадете това на тези, които искате да направите свои последователи.

 1. Публикувайте в правилното време

  Кога публикувате има огромно значение за развитието на вашия профил в Instagram. Представете си, че имате страхотна идея за нов пост, изпълнявате я, дизайнът е супер, а текстът добре структуриран. Плюс това имате и отлично подбрани хаштагове. Всичко е на ниво, но ако публикувате в понеделник сутрин, когато всички работят, резултатите ще са значително по-слаби от тези, които ще постигнете в неделя вечер.

  Замислете се как протича денят на аудиторията, която искате да достигнете, за да се ориентирате кога биха отворили Instagram.  Обедните почивки подходящо време ли са за разсейване от ежедневните задачи, учениците търсят ли нещо интересно в голямото междучасие, в късните часове ли повечето хора се разтоварват с мемета онлайн.

   

  Ако постовете ви са само за България, ще е изключително лесно да подберете правилните часове. Когато имате профил, ориентиран към по-широка аудитория, нещата стават малко по-трудно. И в двата случая ползвайте Instagram Insights, за да проверите данните от предишните си публикации и да разберете кое е вашето подходящо време.

 1. Дайте воля на креативността си

  Съществен фактор за вашия растеж в Instagram е публикуването на креативно съдържание. В условията на силна конкуренция трябва да се отличавате. Има различни приложения, които ви позволяват да изпипате дизайна на своите постове. Не забравяйте, че всяка платформа „обича“ да бъдат ползвани нейните фунционалности и Instagram не е изключение. Що се отнася до текстовете, избягвайте академичния стил. Тук връзката с аудиторията е по-близка.

  Давайте автентично съдържание, поднесено по интересен начин. Нека то да е оригинално, а не копие. Разбира се, позволено е да ползвате тази или онази чужда интересна идея. Просто не забравяйте да я пречупите през своята призма.

 1. Добавете отличаващи елементи към своите постове

  Отделете няколко часа, за да разгледате какво правят конкурентите. Вижте какви цветове, шрифтове, фигури, инфографики и цялостен дизайн са избрали. След това би било чудесно решение да намерите изцяло различна своя палитра. Оформете няколко дизайна за постове и Instagram сторита, които да ползвате. Върху всеки от тях добавете уникални елементи, които никой друг няма.

  По подобен начин анализирайте и видео съдържанието на конкурентите си. Добавете в списъка за наблюдение начина, по който говорят, транзишъните, началните изречения и цялостното им поведение. Социалните мрежи са място, където често се споделя или пък краде. Насочете вниманието си върху своя почерк и когато пораснете достатъчно, вашето съдържание ще бъде разпознаваемо.

 1. Действайте последователно 

  Фокусът върху една или няколко близки теми и последователността при публикуване значително ще помогнат при развитието на вашия Instagram профил. Важно е да определите своята цел и да я облечете в релевантно съдържание. Вашите потенциални последователи ще могат много по-лесно да ви забележат.

 1. Създайте свой хаштаг

  Целете се по-високо. Ако искате дългосрочно развитие, препоръчително е да създадете свой собствен хаштаг. В началото ще е необходимо да го развиете и да го добавяте смело в кампаниите си. Ангажирайте цялата си аудитория да го ползва в своите публикации. Ще ни благодарите. Вече споделихме колко е важно да ползвате правилните хаштагове, създайте свой такъв, репоствайте чужди снимки в стори и изграждайте страхотна контактна мрежа! Социалните мрежи трябва да се фокусират върху положителни емоции.

 1. Пишете по-богати текстове под своите постове

  Преди Instagram беше платформа с акцент само върху визуалното съдържание, където професионалната фотография стоеше най-отгоре. Днес това не е така. Аматьорските снимки се възприемат като по-автентични, а видеата, заснети чрез смартфон, са силно ефективни. Това води до по-висока ангажираност и време, прекарано на вашия пост, което е основна цел.

  Писането на богати текстове под постовете продължава да е актуална тенденция. По този начин аудиторията ви има възможността да опознае вас, вашия бранд и идеите, зад които стои той. Добавяйте поне по няколко изречения към всяка публикация. Ще видите резултати почти веднага. В крайна сметка, след като можете да споделяш повече с последователите си, защо да не го правите?

 1. Партнирайте си с различни брандове и индивидуални профили

  IGTV се отличава с възможността за споделяне на дълги видеа – 60 минути, в които да създавате дискусии с Instagram приятели. Чрез серия от видеа можете да представите своите бранд, идеи, продукти, онлайн уроци и какво ли още не. Организирайте профила си в IGTV по раздели и насочи последователите си по—лесно към различните ви поредици. Аудиторията ще види само част от съдържанието ви в Instagram потока, така че започнете видеото уверено и добавете интересно заглавие, подтикващо към великия клик.

  Видеата днес са много по-ефективни от останалите постове. Те водят до по-голяма ангажираност и съответно до по-голям брой последователи. В допълнение, забележи колко място получава едно видео в т. нар. explore page в Instagram. Четири пъти повече от изображенията!

  От друга страна, платформи като TikTok доказват нуждата на потребителя да консумира видео съдържание. Ако искате да се развивате, започнете да работите в тази насока още сега. Това ни води до т. нар. Reels – опитът на Instagram да си върне позициите.

 1. Стартирайте IGTV и публикувай повече видеа

  IGTV беше силен тренд през 2019 г., като през 2020 г. се утвърди като практика при все повече профили. Чрез серия от дълги видеа можеш да представиш своите бранд, идеи, продукти, онлайн уроци и какво ли още не. Освен това видеата днес са много по-ефективни от останалите постове. Те водят до по-голяма ангажираност и съответно до по-голям брой последователи. В допълнение, забележи колко място получава едно видео в т. нар. explore page в Instagram. Четири пъти повече от изображенията!

  От друга страна, платформи като TikTok доказват нуждата на потребителя да консумира видео съдържание. Ако искаш да се развиваш, започни да работиш в тази насока още сега. Това ни води до т. нар. Reels – опитът на Instagram да си върне позициите.

 2. Започнете да правите Instagram Reels (Ключово за успеха на вашия Instagram профил през 2022)

Новата функция на платформата Reels, дава възможност бързо да достигнете до повече потребителите. Кратките видеа продължават да са най-горещия тренд и са основата, на която платформата ще се развива. Дигиталният свят на социалните мрежи се променя бързо и всички ние трябва да се адаптираме и изразяваме по нови начини.

Instagram вече не е платформа само за висококачествени снимки, а поле за споделяне на видеа. Започнете с тях сега! Ако все пак се колебаете как да ги имплементирате в своята стратегия, свържете се с нас! Ние обичаме да помагаме.

#ProTip2 Добавете забавен елемент. Създавайте интересни мемета, които да кореспондират с вашата аудитория. Така ще си осигурите повече последователи и ангажираност, което ще се отрази на цялостното ви представяне.

Вече сме на финалa и ви поздравяваме за усърдието да прочетете този малко по-дълъг от стандартното материал. Вярваме, че съветите ни ще ви помогнат да бъдете на върха на своята ниша през 2022 г. Ако все пак срещнете затруднение, нямате време или искате професионално свършена работа, не се колебайте да ни потърсите, като попълните контактната форма тук или се свържете с нас в социалните мрежи. Чакаме ви в Instagram!

Можете и просто да ни се обадите! Не губете време!