Какво е Black Friday и как може да повлияе на вашия  бизнес?  

През последните години в България стана изключително модерно използването на т. нар. Black Friday или Черен петък.

Black Friday е ден, в който цените на стоките в ред търговски обекти и електронни магазини биват намалявани значително и традиционно е първият петък след американския празник Ден на благодарността. По този начин се стимулират продажбите, свързани с коледните и новогодишни празници. Интересното е, че в България някои традиции, свързани с това голямо пазаруване, се изменят. Всъщност това е така, защото мнозина търговци залагат на промоции, които продължават по няколко дни (дори седмици).

Как ще предпочете да подходи един бизнес зависи от неговата търговска стратегия. Но нека всъщност разкажем малко за самата история на това грандиозно потребителско явление.

Как възниква Black Friday?

За първи път терминът се споменава през 1869 г., когато фондовият пазар на САЩ претърпява крах на този ден точно след Деня на благодарността. Това название придобива още слава през 60-те години на миналия век във Филаделфия. Свързва се с големите струпвания на хора и задръствания, които се получават на деня след националния празник. Като следствие от това крадците повишавали своята активност. Но също така и търговците – по разбираеми причини. За полицаите това означавало по-дълги и значително по-трудни смени.

Съществуват, разбира се, и други интересни теории за възникването на това наименование, но вероятно най-светлата е свързана с търговците на дребно.  Целогодишно те са на червено, т.е. на загуба, но в деня след Деня на благодарността те отиват на черно, т.е. на печалба, защото във връзка с предстоящите празници купувачите харчат изключително много за намалени стоки. Макар че тази информация не е  толкова вярна, тя създава по-позитивно възприятие за явлението Черен петък и следователно е в корена на нашите потребителски разбирания днес.

Достатъчно с историите. Нека разгледаме няколко случая, в които Black Friday ще е идеално решение за Вас и няколко аспекта, които биха могли да се отразят лошо.

Banners for Black Friday. Банери за Черен петък.

Как явлението може да бъде полезно за Вашия бизнес?

  1. По-висок трафик и повече продажби. Black Friday осигурява голямо количество посещения на сайтовете на търговците. За това отговарят редица причини, свързани с удобството от онлайн пазаруването. Същевременно голямото намаление влияе върху фокусирането на значителен брой продажби за кратък период от време.
  2. Възможност за изчистване на стокови запаси преди Коледа. Чест проблем е залежаването на стока. От една страна определени продукти трябва да се използват в дадени периоди, а от друга на търговците често се налага да въвеждат нови предложения, с които да бъдат конкурентни на пазара. Някои бизнес ниши като тези, свързани с продажба на устройства, пускат големи отстъпки, за да освободят място за актуалните модели.
  3. Възможност за придобиване на нови клиенти. Всеки, който се занимава с бизнес активности, особено такива, които включват продажби на физически продукти, знае колко трудно може да бъде придобиването на нови клиенти. Черният петък е изключително благоприятен за този процес. Ако успеете да задоволите нуждите на Вашите потребители, има голяма вероятност да се завърнат с още поръчки съвсем скоро и да продължат да търсят Вашия бранд.

 

Как Black Friday може да е негативен за Вашия бизнес?

  1. Натиск от страна на потребителите за намаления. Традициите повеляват намаленията по времето на Black Friday да бъдат значителни. И потребителите го очакват. Тази нагласа би могла да доведе до недоволство, ако не бъде удовлетворена.
  2. По-ниски нива на печалба. Ниските цени водят до по-нисък марджин, т.е. печалбите за бизнеса ще са много по-ниски. Следователно на предприедмачите се налага внимателно обмисляне на това какви цени трябва да бъдат определени, за да си струва крайният финансов резултат.
  3. Клиентите свикват да чакат намаления. И това е съществен проблем, защото продажбите през последните седмици преди Black Friday намаляват. Потребителите осъзнават, че могат да изчакат определен период от време, за да видят дали желаната стока ще бъде достатъчно намалена. Тук ключовият момент е достатъчно. Това се дължи отново на потребителската нагласа за намаления и очакването, че някъде другаде биха могли да намерят по-евтина оферта. Така се забавя извършването на реална продажба и се генерира процент разколебали се.

 

Можем да обобщим, че като цяло концепцията за ден в годината, в който продуктите са с грандиозни намаления, е интересна и вероятно полезна. Въпреки това негативите също са налице. Твърде често търговците използват нелоялни практики, а у потребителите се формират вредни за бизнеса навици.

 

От друга страна, днес сме свидетели на битката на човечеството с вирус, който вирее най-добре в затворени места, където има струпване на хора. Добре е потребители и търговци да приемат физическото проявление на Черния петък с особено внимание.

 

Очаквайте скоро допълнителен материал, засягащ темата, в който ще Ви разкажем и какво е Cyber Monday. Друга модерна тенденция, която навлиза все по-дълбоко в потребителската култура.